'Beethovens haren onthullen dat alcohol niet enige oorzaak van zijn dood was'

Beethovens haren onthullen dat alcohol niet enige oorzaak van zijn dood was
Dat Ludwig van Beethoven wel van een drankje hield is algemeen bekend. Toch was alcohol niet de enige oorzaak dat de componist overleed aan leverfalen. De muziekgenie had ook een aangeboren aanleg voor leverziekte, onthullen zijn beroemde haarlokken nu.

'Wetenschappers vinden manier om 'eeuwige' chemische stoffen toch af te breken'

Wetenschappers vinden manier om 'eeuwige' chemische stoffen toch af te breken
Canadese wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om vervuilende chemische stoffen af te breken. Met de nieuwe methode kunnen zelfs zogenoemde eeuwige chemische stoffen (ook wel bekend als PFAS) afgebroken worden.

'Bijna 400 jaar oude muurschilderingen blootgelegd door keukenrenovatie in York'

Bijna 400 jaar oude muurschilderingen blootgelegd door keukenrenovatie in York
Tijdens de renovatie van een keuken in de Britse stad York zijn twee eeuwenoude muurschilderingen ontdekt. Volgens het Britse departement voor historisch erfgoed stamt het schilderwerk uit 1660 of is het zelfs nog ouder.

'Japanse maanlander eerste commerciële ruimtevoertuig ooit in baan om de maan'

Japanse maanlander eerste commerciële ruimtevoertuig ooit in baan om de maan
Een onbemande commerciële maanlander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste maanlanding van een door een commercieel bedrijf gebouwd ruimtevaartuig. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer target="_blank">ispace.

'Inteelt vormt grootste bedreiging voor orka's voor Noord-Amerikaanse westkust'

Inteelt vormt grootste bedreiging voor orka's voor Noord-Amerikaanse westkust
Inteelt vormt momenteel de grootste bedreiging voor orka's bij de Noord-Amerikaanse westkust. De dolfijnachtigen zijn soms zo nauw aan elkaar verwant, dat ze op jongere leeftijd sterven. De al zo bedreigde populatie kan zo niet herstellen.

'NU+ | Zonlicht blokkeren: onbespreekbaar of laatste redmiddel voor het klimaat?'

NU+ | Zonlicht blokkeren: onbespreekbaar of laatste redmiddel voor het klimaat?
Kunnen we de aarde kunstmatig afkoelen door een deel van het zonlicht te blokkeren? Sommige wetenschappers doen onderzoek naar technologieën daarvoor, maar voor anderen is alleen al het bestuderen van zulke ingrepen onbespreekbaar. "Dit is een compleet nieuwe stap richting God spelen."