'Eerste (deels) houten satelliet ter wereld gelanceerd: 'Moet mogelijk zijn''

Eerste (deels) houten satelliet ter wereld gelanceerd: 'Moet mogelijk zijn'
Er is voor het eerst een satelliet die voor een groot deel uit hout bestaat de ruimte in geschoten. Het gaat om een experimenteel exemplaar van Japanse wetenschappers, die onderzoeken of hout geschikt is voor gebruik in de ruimte.

'Dove muggen paren niet meer en dat kan de bestrijding van dengue helpen'

Dove muggen paren niet meer en dat kan de bestrijding van dengue helpen
Wetenschappers wisten al dat het gehoor van muggen een belangrijke rol speelde bij de voortplanting. Nu blijkt het zelfs essentieel: het lukt dove mannetjes niet om vrouwtjesmuggen te vinden. En dat kan nuttig zijn bij de bestrijding van dengue, gele koorts en het zikavirus.

'Extreem gulzig zwart gat 'eet' 40 keer meer dan voor mogelijk gehouden werd'

Extreem gulzig zwart gat 'eet' 40 keer meer dan voor mogelijk gehouden werd
Astronomen hebben een zwart gat gevonden dat op ongekende schaal materie opzuigt. De wetenschappers denken dat de ontdekking het antwoord kan opleveren op de vraag hoe superzware zwarte gaten kort na de oerknal al zo groot konden worden.

'Groenlandse ijskap blijkt maandenlang grote hoeveelheid smeltwater op te slaan'

Groenlandse ijskap blijkt maandenlang grote hoeveelheid smeltwater op te slaan
De Groenlandse ijskap houdt volgens wetenschappers een enorme hoeveelheid smeltwater vast tijdens de zomermaanden. Eerder werd gedacht dat dit water vrijwel direct naar de oceaan stroomde. Deze nieuwe bevinding beïnvloedt de berekening van de wereldwijde zeespiegelstijging, waardoor huidige voorspelmodellen moeten worden aangepast.

'Controverse onder astronomen: heelal dijt mogelijk uit door zwarte gaten'

Controverse onder astronomen: heelal dijt mogelijk uit door zwarte gaten
Mogelijk drijven zwarte gaten de uitdijing van het heelal aan, doordat donkere energie daarin zou worden gevormd. De nieuwe theorie leidt tot controverse onder astronomen.

'Voyager 1-sonde gebruikt na nieuwe storing oude radio die al 43 jaar uitstond'

Voyager 1-sonde gebruikt na nieuwe storing oude radio die al 43 jaar uitstond
De stokoude Voyager 1-sonde heeft na een nieuwe storing weer contact met NASA, maar op een heel bijzondere manier. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is er namelijk in geslaagd om op afstand een oude radio aan de praat te krijgen.