'Nobelprijs voor ontdekkingen in kwantummechanica: 'Zat er al lang aan te komen''

Nobelprijs voor ontdekkingen in kwantummechanica: 'Zat er al lang aan te komen'
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar drie wetenschappers die baanbrekende ontdekkingen hebben gedaan op het gebied van kwantummechanica. Het gaat om de Fransman Alain Aspect, Amerikaan John Clauser en Oostenrijker Anton Zeilinger. Zij delen de prijs. Dankzij de ontdekking kunnen we nu supersnel internet bouwen.

'Dode vinvis bij Westkapelle opgedeeld: kaak in museum, maag naar Wageningen'

Dode vinvis bij Westkapelle opgedeeld: kaak in museum, maag naar Wageningen
Het kadaver van de gewone vinvis die zondag aanspoelde in Westkapelle wordt maandag in stukken gezaagd en geruimd. Verschillende instanties verdelen onderling de stukken van het karkas. Wat overblijft, gaat de verbrandingsoven in en wordt verwerkt tot groene stroom. Dat leggen de teams die betrokken zijn bij de berging uit aan NU.nl.

'Zweedse ontdekker van neanderthaler-DNA wint Nobelprijs voor de Geneeskunde'

Zweedse ontdekker van neanderthaler-DNA wint Nobelprijs voor de Geneeskunde
Evolutionair geneticus Svante Pääbo heeft de Nobelprijs voor de Geneeskunde gewonnen. De Zweedse wetenschapper wordt onderscheiden voor zijn sensationele ontdekkingen op het gebied van DNA van uitgestorven mensensoorten, zoals neanderthalers.

'Honden ruiken wanneer mensen gestrest zijn volgens nieuwe studie'

Honden ruiken wanneer mensen gestrest zijn volgens nieuwe studie
Honden kunnen aan onze adem en ons zweet ruiken als we gestrest zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de Queen's University in Noord-Ierland. Dit kan nuttig zijn voor het trainen van hulp- en therapiehonden.

'Nieuwe beelden laten zien dat botsing met planetoïde 'groter was dan verwacht''

Nieuwe beelden laten zien dat botsing met planetoïde 'groter was dan verwacht'
NASA heeft donderdag nieuwe beelden gedeeld van de botsing deze week tussen een ruimtesonde en de planetoïde Dimorphos. De beelden zijn gemaakt door ruimtetelescopen James Webb en Hubble. Volgens astronomen is te zien dat de impact van de botsing een stuk groter was dan zij hadden verwacht.

'Oudste tanden ooit gevonden in vis die ruim 420 miljoen jaar geleden rondzwom'

Oudste tanden ooit gevonden in vis die ruim 420 miljoen jaar geleden rondzwom
In China is een enorm oud stel tanden gevonden. Wetenschappers gaan ervan uit dat de tanden, die werden gevonden in het fossiel van een vis, ruim 420 miljoen jaar oud zijn. Nog niet eerder werden zulke oude tanden gevonden, schrijft AP.