'Vijf van zes vroege menssoorten stierven uit rond klimaatveranderingen'

Vijf van zes vroege menssoorten stierven uit rond klimaatveranderingen
Momenteel leeft eréén menssoort op aarde: de homo sapiens, zoals onze officiële naam luidt. Maar nog niet zo heel lang geleden waren er meerdere, nauw aan elkaar verwante menssoorten. Ten minste zes, zeggen Italiaanse onderzoekers. Zij denken dat onze vijf nauwste verwanten door klimaatveranderingen zijn uitgestorven.

'Onomstotelijk bewijs gevonden voor water op de maan'

Onomstotelijk bewijs gevonden voor water op de maan
Wetenschappers hebben onomstotelijk bewijs gevonden voor de aanwezigheid van water op de maan, meldt NASA maandag. Hoewel het gaat om zeer kleine hoeveelheden, rept de Amerikaanse ruimteorganisatie van een belangrijke ontdekking voor toekomstige (bemande) ruimtemissies. Nederlandse experts zeggen in gesprek met NU.nl dat NASA dat laatste echter behoorlijk aandikt.

'Afrikaanse krokodillen zwommen mogelijk zes miljoen jaar geleden naar Spanje'

Afrikaanse krokodillen zwommen mogelijk zes miljoen jaar geleden naar Spanje
Afrikaanse krokodillen zijn zes miljoen jaar geleden vermoedelijk de Middellandse Zee overgezwommen, om zich vervolgens in Italië en Spanje te vestigen. Dat schrijven biologen in het vakblad Journal of Paleontology.

'Wat extra vitamine D kan geen kwaad, onbekend of het helpt tegen COVID-19'

Wat extra vitamine D kan geen kwaad, onbekend of het helpt tegen COVID-19
Er zijn meerdere onderzoeken die een verband aantoonden tussen vitamine D-tekort en ernstige COVID-19. Maar of (extra) vitamine D ook kan helpen voorkomen dat je flink ziek wordt van het coronavirus, dat weten we nog niet.

'Dit wist je nog niet over je oorschelp'

Dit wist je nog niet over je oorschelp
De oorschelp is een vreemde flap aan ons hoofd. Maar zonder dat ding zou je gehoor een stuk minder goed functioneren.

'Melkweg scheurde drie miljard jaar geleden dwergsterrenstelsel uiteen'

Melkweg scheurde drie miljard jaar geleden dwergsterrenstelsel uiteen
Een dwergsterrenstelsel stortte zich drie miljard jaar geleden in het centrum van onze Melkweg, waarna het vervolgens in stukken werd gescheurd. De resterende sterren van dit stelsel stuiteren nog steeds door ons Melkwegstelsel. Dat schrijven astronomen in het vakblad The Astrophysical Journal.