'Prehistorische bewoners Australië maakten tekensjablonen van bijenwas'

Prehistorische bewoners Australië maakten tekensjablonen van bijenwas
De prehistorische inwoners van Australië maakten tekensjablonen van bijenwas, om er vervolgens afdrukken met pigment mee te maken in grotten. Dat schrijven Australische archeologen in het wetenschappelijke tijdschrift Antiquity.

'Oudste fossiel geleedpotige is 425 miljoen jaar oude Schotse miljoenpoot'

Oudste fossiel geleedpotige is 425 miljoen jaar oude Schotse miljoenpoot
Het oudste gevonden fossiel van een geleedpotige ter wereld is een 425 miljoen jaar oude miljoenpoot, gevonden op het Schotse eiland Kerrera. Dat stellen wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Texas in het vakblad Historical Biology.

'Hongerige allosaurussen tijdens jura mogelijk gedwongen elkaar te eten'

Hongerige allosaurussen tijdens jura mogelijk gedwongen elkaar te eten
Allosaurussen die in de jura leefden moesten zien te overleven in een omgeving met weinig middelen, waardoor ze mogelijk noodgedwongen overgingen op kannibalisme. Dat schrijven Amerikaanse paleontologen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

'VS lanceert voor het eerst in ruim negen jaar zelf bemande ruimtevlucht'

VS lanceert voor het eerst in ruim negen jaar zelf bemande ruimtevlucht
Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zaterdag om 21.22 uur (Nederlandse tijd) de Crew Dragon-capsule gelanceerd, met twee Amerikaanse astronauten aan boord. Deze lancering is historisch: niet alleen is het de eerste keer sinds 2011 dat Amerikaanse astronauten vanaf Amerikaanse bodem opstijgen, het is ook de eerste commerciële astronautenlancering naar het internationaal ruimtestation (ISS) ooit.

'Binnenkortéén centrale plek voor bestrijding woekerplant duizendknoop'

Binnenkortéén centrale plek voor bestrijding woekerplant duizendknoop
Beleidsmakers, groenbeheerders en particulieren kunnen binnenkort opéén plek terecht voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Vier deskundige partijen introduceren 10 juni een onafhankelijk digitaal platform, waarop alle beschikbare informatie over de woekerplant is samengebracht, vertelt mede-initiatiefnemer en duizendknoopspecialist Christel Tijhuis in gesprek met NU.nl.

'Eerste commerciële astronautenlancering SpaceX uitgesteld door slecht weer'

Eerste commerciële astronautenlancering SpaceX uitgesteld door slecht weer
De eerste commerciële astronautenlancering naar het Internationaal Ruimtestation, tevens de eerste Amerikaanse astronautenlancering sinds 2011, is woensdag uitgesteld wegens slechte weersomstandigheden. Ruimtevaartbedrijf SpaceX zou woensdag twee NASA-astronauten naar het ISS brengen. Zaterdag 30 mei om 21.22 uur Nederlandse tijd wordt een tweede poging gedaan om te lanceren.