'Meteoriet die 3 miljard jaar geleden insloeg had positief effect op leven op aarde'

Meteoriet die 3 miljard jaar geleden insloeg had positief effect op leven op aarde
Een reusachtige meteoriet, die 3,2 miljard jaar geleden de aarde raakte, heeft mogelijk een positief effect gehad op de ontwikkeling van het leven op aarde. Dat concluderen onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University.

'Nieuw bewijs dat vuurvliegjes samen met dino's leefden'

Nieuw bewijs dat vuurvliegjes samen met dino's leefden
Al in het tijdperk van de dinosaurussen hebben verschillende soorten vuurvliegjes geleefd, blijkt uit onderzoek van Chinese wetenschappers. In barnsteen gevonden insecten geven een goed beeld van hoe hun kenmerkende gloeiende achterlijf kon ontstaan.

'Onderzoekers ontdekken voor het eerst dieren onder zeebodem'

Onderzoekers ontdekken voor het eerst dieren onder zeebodem
Wetenschappers hebben met behulp van een onderwaterrobot een stuk van de oceaanbodem opgetild. Daarmee ontdekten ze dat er dieren als wormen en slakken onder de zeebodem leven. Eerder was alleen bekend dat microben in die omgeving konden leven.

'Bedenker van berucht Stanford-gevangenisexperiment overleden'

Bedenker van berucht Stanford-gevangenisexperiment overleden
De Amerikaanse psycholoog Philip Zimbardo is afgelopen week op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn voormalige werkgever Stanford University bekendgemaakt. Zimbardo werd wereldberoemd door een omstreden gevangenisexperiment op diezelfde universiteit.

'Bevruchtingsmysterie ontrafeld: spermacel en ei klikken als sleutel in slot'

Bevruchtingsmysterie ontrafeld: spermacel en ei klikken als sleutel in slot
De bevruchting van een ei door een zaadcel is gehuld in mysterie, maaréén onderdeel van het proces hebben wetenschappers in Oostenrijk ontrafeld. Nieuw onderzoek toont aan dat een spermacel en ei samenkomen als een sleutel in een slot.

'Doorbraak in behandeling baarmoederhalskanker: nieuwe methode slaat aan'

Doorbraak in behandeling baarmoederhalskanker: nieuwe methode slaat aan
Een nieuwe behandeling tegen baarmoederhalskanker verhoogt de overlevingskans met 8 procentpunt, blijkt uit onderzoek. De onderzoekers noemen het de grootste doorbraak in 25 jaar. Heleen van Beekhuizen, afdelingshoofd gynaecologische oncologie bij het Erasmus MC, vertelt NU.nl wat die methode inhoudt.