'NUcheckt: GGD-test is betrouwbaar, maar kan besmettelijkheid niet aantonen'

NUcheckt: GGD-test is betrouwbaar, maar kan besmettelijkheid niet aantonen
NUcheckt controleert beweringen op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de bewering dat de test van de GGD niet kan aantonen of je nog anderen kunt besmetten met het coronavirus. Die bewering klopt, maar als je wordt getest wanneer je net klachten hebt en de uitslag positief is, dan lijkt de kans groot dat je besmettelijk bent.

'Diep in de zee leven gigantische inktvissen waarvan we vrijwel niets weten'

Diep in de zee leven gigantische inktvissen waarvan we vrijwel niets weten
In de oceaan leven inktvissen die meer dan 10 meter lang worden. Gek genoeg is verder nauwelijks iets bekend over deze reuzen. Drie dingen die we niet weten over de reuzeninktvis en de kolossale inktvis, de grootste weekdieren ter wereld.

'De evolutie van onze lange jeugd: een investering in de kenniseconomie?'

De evolutie van onze lange jeugd: een investering in de kenniseconomie?
De levensloop van moderne mensen is heel anders dan die van onze naaste nog levende verwanten, chimpansees en bonobo's. Mensen hebben een langere jeugd en worden veel ouder. Nieuw onderzoek naar jachttechnieken in kleinschalige samenlevingen laat zien waarom mensen zo'n ongekend lange jeugd hebben.

'NASA lanceert Perseverance-voertuig voor zoektocht naar leven op Mars'

NASA lanceert Perseverance-voertuig voor zoektocht naar leven op Mars
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft donderdag succesvol een raket gelanceerd met daarin een voertuig dat op de planeet Mars gaat zoeken naar tekenen dat er leven is geweest.

'Menselijk sperma zwemt recht door draaiende kop en zwiepende staart'

Menselijk sperma zwemt recht door draaiende kop en zwiepende staart
De staart van een menselijk spermatozoïde zwiept maar één kant op bij het zwemmen. Om toch in een rechte lijn te gaan, draait de kop rondjes, zo blijkt uit een studie van wetenschappers die dat vrijdag publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift >Science Advances.

'Erasmus MC helpt dwarslaesiepatiënten met stroomstootjes weer staan'

Erasmus MC helpt dwarslaesiepatiënten met stroomstootjes weer staan
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt dat ze de benen van mensen met een volledige dwarslaesie met stroomstootjes kunnen "activeren". Hierdoor kunnen de patiënten met ondersteuning weer staan, stellen ze maandag in het wetenschappelijk tijdschrift &data=02%7C01%7C%7C1dfc3548377c4472920c08d831efe35c%7C526638ba6af34b0fa532a1a511f4ac80%7C0%7C0%7C637314253660518011&sdata=iz7zs%2BvuBlkbsRLGfV%2BNJgTAO6NAv%2BC4ze86u3Vrbwk%3D&reserved=0" target="_blank">Neuromodulation.