'Misofonie: Sommige mensen worden woest bij het horen van bepaalde geluiden'

Misofonie: Sommige mensen worden woest bij het horen van bepaalde geluiden
Heb je extreem veel last van bepaalde geluiden? Dat heet misofonie. Sinds enkele jaren is het een officiële aandoening. De Nederlandse psychiater Nienke Vulink won voor haar onderzoek naar misofonie op 17 september de Ig Nobelprijs, voor onderzoek dat je eerst laat het lachen en dan aan het nadenken zet.

'Verre planeet overleeft het sterven van 'zijn' ster'

Verre planeet overleeft het sterven van 'zijn' ster
Astronomen hebben voor het eerst een planeet ontdekt die mogelijk het 'overlijden' van een ster heeft overleefd. De planeet is ongeveer zo groot als de planeet Jupiter, maar draait om een witte dwerg, die slechts 40 procent groter is dan de aarde.

'Genetisch onderzoek bewijst: niet alle Vikingen waren blonde Scandinaviërs'

Genetisch onderzoek bewijst: niet alle Vikingen waren blonde Scandinaviërs
De Vikingen waren welbekende veroveraars en plunderaars die vanuit Denemarken, Zweden en Noorwegen de wereld over voeren. De algemene consensus onder historici was dat zij dan ook allemaal Scandinaviërs waren met overwegend blond haar, maar het grootste genetische onderzoek op de historische Noormannen ooit laat zien dat dit lang niet altijd het geval was.

'Waarom plaatjes ook duidelijk moeten zijn voor communicatie'

Waarom plaatjes ook duidelijk moeten zijn voor communicatie
Alle goede communicatie is geworteld inéén principe: optimaal relevant zijn voor de doelgroep. Dat geldt zowel voor teksten als voor visuele communicatie. Maar ook al zegt een plaatje meer dan duizend woorden, we begrijpen niet zomaar ieder plaatje.

'Mogelijk leven in atmosfeer Venus: hoe vind je buitenaards leven?'

Mogelijk leven in atmosfeer Venus: hoe vind je buitenaards leven?
Wetenschappers maakten maandag bekend dat er chemicaliën in de atmosfeer van Venus zijn gevonden die erop wijzen dat de planeet leven zou kunnen ondersteunen. "Ik zou zelf niet meteen aan Venus denken als plek van leven", vertelt astrobioloog Floris van der Tak, werkzaam bij ruimteonderzoeksinstituut SRON, in gesprek met NU.nl. "Maar het lijkt me nietonmogelijk." Hoe vinden we dat buitenaards leven?

'Video | Nu Venus mogelijk levensvatbaar is, begint de race naar de planeet'

Video | Nu Venus mogelijk levensvatbaar is, begint de race naar de planeet
Nu er in de atmosfeer van de planeet Venus de zeldzame stof fosfine is gevonden, kan dat erop wijzen dat er daar leven te vinden is. Maar omdat we voor de rest niets zeker weten zit er maaréén ding op, op naar Venus.