'Vulkaan Tonga na grootste explosie op aarde in een eeuw nog opvallend intact'

Vulkaan Tonga na grootste explosie op aarde in een eeuw nog opvallend intact
De vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai bij Tonga is ruim vier maanden na een grote uitbarsting nog opvallend intact, concluderen wetenschappers tegenover BBC News.

'82-jarige breekt record met uitrekenen megasom met alleen pen en papier'

82-jarige breekt record met uitrekenen megasom met alleen pen en papier
Met alleen pen, papier en zijn eigen brein is de 82-jarige Willem Bouman uit Alphen aan den Rijn erin geslaagd een bijzonder moeilijke rekensom op te lossen. Tijdens de open dag van de Technische Universiteit Eindhoven (TU e) berekende hij de derdemachtswortel van een getal van 36 cijfers.

'Definitie van een seconde wordt in 2030 duizend keer preciezer'

Definitie van een seconde wordt in 2030 duizend keer preciezer
Het Bureau international des poids et mesures (BIPM) scherpt in 2030 de definitie van de seconde aan, meldt VRT NWS. De huidige definitie uit 1967 is volgens wetenschappers te onnauwkeurig voor onderzoek.

'Nieuwe foto gemaakt van allesopslokkend zwart gat in hart van Melkweg'

Nieuwe foto gemaakt van allesopslokkend zwart gat in hart van Melkweg
Astronomen hebben een afbeelding gemaakt van een zwart gat dat zich in het centrum van ons sterrenstelsel bevindt. Daarmee zijn de vermoedens van het bestaan van Sagittarius A*, zoals het zwarte gat wordt genoemd, bevestigd. Wat is een zwart gat en waarom is zo'n foto groot nieuws?

'Wetenschappers meten door 'monsterbeving' zwaarste schok ooit op Mars'

Wetenschappers meten door 'monsterbeving' zwaarste schok ooit op Mars
De planeet Mars is vorige week getroffen door een redelijk zware beving. De beving had een kracht van 5.0 en was daarmee de zwaarste schok die ooit op een andere planeet is geregistreerd.

'Boer vindt in Gazastrook oeroud beeld van godin uit Bronstijd'

Boer vindt in Gazastrook oeroud beeld van godin uit Bronstijd
Een boer heeft in de Gazastrook een oeroud beeld van de godin Anat gevonden. Palestijnse archeologen vermoeden dat de vondst zeker 4.500 jaar oud is en dus uit de bronstijd stamt, schrijft BBC News.