'Ruimtesonde begint aan jarenlange reis naar rotsen bij Jupiter'

Ruimtesonde begint aan jarenlange reis naar rotsen bij Jupiter
Voor het eerst gaat er een ruimtesonde naar de miljoenen rotsen die in de buurt van de planeet Jupiter vliegen. Ze draaien in een baan rond de zon en zijn overblijfselen uit de tijd dat ons zonnestelsel miljarden jaren geleden ontstond. De lancering van de Amerikaanse sonde Lucy staat gepland voor 11.34 uur Nederlandse tijd.

'Oudste Vikingnederzetting in Amerika is precies duizend jaar'

Oudste Vikingnederzetting in Amerika is precies duizend jaar
Onderzoekers van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen hebben bewijs gevonden dat de eerste bekende nederzetting van de Noord-Europese Vikingen op het Noord-Amerikaanse continent precies duizend jaar oud is, melden ze in Nature.

'De maan was korter geleden vulkanisch actief dan werd aangenomen'

De maan was korter geleden vulkanisch actief dan werd aangenomen
De maan was recenter vulkanisch actief dan voorheen werd gedacht, zeggen Chinese onderzoekers die een jaar lang vulkanisch gesteente van de maan hebben bestudeerd. De uitkomsten zijn in drie artikelen in het wetenschapstijdschrift Nature gepubliceerd.

'Vroegste gebruik van tabak ontdekt in stookplaats van 12.300 jaar oud'

Vroegste gebruik van tabak ontdekt in stookplaats van 12.300 jaar oud
Wetenschappers hebben het voor zover bekend vroegste gebruik van tabak ontdekt. Ze vonden het bewijs hiervoor in de Amerikaanse staat Utah.

'Marion Koopmans krijgt Irispenning voor communicatie over coronapandemie'

Marion Koopmans krijgt Irispenning voor communicatie over coronapandemie
Marion Koopmans ontvangt de Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie. De viroloog krijgt de prijs maandag tijdens de Avond van Wetenschap&Maatschappij uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven.

'Nobelprijs voor Natuurkunde naar twee onderzoeken die prijzengeld delen'

Nobelprijs voor Natuurkunde naar twee onderzoeken die prijzengeld delen
De Nobelprijs voor Natuurkunde is toegekend aan drie wetenschappers, die het prijzengeld van ongeveer 1 miljoen euro zullen delen.