'Nederland verliest planten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten'

Nederland verliest planten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten
Het gaat niet goed met plantensoorten in Nederland die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten. Er zijn volgens onderzoekers van de Universiteit Leiden minder insecten om de planten te bevruchten. Dat heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit en de beschikbaarheid van voedsel.

'47 miljoen jaar oude wervels van mogelijk grootste slang ooit gevonden'

47 miljoen jaar oude wervels van mogelijk grootste slang ooit gevonden
Twee Indiase wetenschappers hebben fossiele resten gevonden van een tot nu toe onbekende slangensoort. De gevonden wervels zouden onderdeel zijn van de grootste slang ooit, die 11 tot 15 meter lang kon worden.

'Fossiele resten die meisje heeft gevonden zijn van grootste zeereptiel ooit'

Fossiele resten die meisje heeft gevonden zijn van grootste zeereptiel ooit
Wetenschappers hebben op basis van fossiele resten waarschijnlijk het grootste zeereptiel ooit geïdentificeerd. Het wezen zou tegelijk met dinosaurussen hebben geleefd: ongeveer 202 miljoen jaar geleden. Het dier was mogelijk 25 meter lang.

'Scheikundigen creëren per ongeluk dunste goudlaag ooit van één atoom dik'

Scheikundigen creëren per ongeluk dunste goudlaag ooit van één atoom dik
Scheikundigen van de Zweedse Linköping University hebben een unieke goudlaag gemaakt die maar één atoom dik is. Het nieuwe materiaal wordt in het Engels goldene genoemd. Opvallend is dat de wetenschappers per toeval tot de ontdekking kwamen.

'Zweefvliegen blijken veel sneller uit te sterven dan wilde bijen'

Zweefvliegen blijken veel sneller uit te sterven dan wilde bijen
Zweefvliegen sterven sinds de jaren negentig veel sneller uit dan wilde bijen. Onderzoekers namen jarenlang aan dat de Nederlandse bijensoorten veel sneller achteruitgingen dan de aantallen zweefvliegen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt het tegenovergestelde. Dat meldt EIS Kenniscentrum Insecten.

'Hommels blijken onder water te kunnen overleven tijdens winterslaap'

Hommels blijken onder water te kunnen overleven tijdens winterslaap
Een hommelkoningin kan tijdens de winterslaap onder water overleven, blijkt uit nieuw onderzoek. Het gaat om de koninginnen van de Noord-Amerikaanse hommelsoort Bombus impatiens. Uit proeven blijkt dat ze tot wel een week ondergedompeld kunnen blijven.