'Hartklachten? 'Bewegen voelt eng, maar is hard nodig''

Hartklachten? 'Bewegen voelt eng, maar is hard nodig'
Veel mensen die hartklachten hebben, vinden het eng om weer te gaan bewegen. Terwijl dat juist heel belangrijk is. Het verkleint het risico dat je opnieuw klachten krijgt. "Bewegen is het beste medicijn. Zowel mentaal als lichamelijk", zegt sportcardioloog Ruud Spee in gesprek met NU.nl.

''Mijn rug doet pijn, heb ik een hernia?''

'Mijn rug doet pijn, heb ik een hernia?'
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: "Mijn rug doet pijn. Heb ik een hernia?"

'Online therapie volgen: is het een blijvertje?'

Online therapie volgen: is het een blijvertje?
De ggz kampt in veel regio's met een te hoge werkdruk en lange wachttijden. De oplossing lijkt te liggen in de ontwikkeling van online zorgmodules (eHealth) en online therapie via beeldbellen. Ondanks de voordelen van digitalisering zijn gz-psychologen toch nog terughoudend; vooral de complexere psychiatrie blijkt moeilijk met alleen beeldbellen.

''Moet ik mijn nieren regelmatig laten checken?''

'Moet ik mijn nieren regelmatig laten checken?'
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wanneer moet ik mijn nieren laten onderzoeken?

'Onfrisse adem in je mondkapje? Dit kun je ertegen doen'

Onfrisse adem in je mondkapje? Dit kun je ertegen doen
Een lekkere curry gegeten, je favoriete ontbijtje van granola en kwark achter de kiezen of net een verse jus gedronken? Grote kans dat je hieraan wordt herinnerd als je met je mondkapje op de trein stapt of boodschappen gaat doen. Voor een frisse adem: schraap je tong en laat ui, salami en knoflook staan.

'Ik heb pijn: neem ik een paracetamolletje of ibuprofen?'

Ik heb pijn: neem ik een paracetamolletje of ibuprofen?
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat is het verschil tussen paracetamol en ibuprofen?