'NU+ | Giftig zeeschuim op het strand? Vier vragen aan een toxicoloog'

NU+ | Giftig zeeschuim op het strand? Vier vragen aan een toxicoloog
Zeeschuim bevat pfas. Blijf er daarom uit de buurt, adviseert de overheid op Zwemwater.nl. We vroegen Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie, hoe bang we moeten zijn voor de witte vlokken op het strand.

'Eerste alzheimermedicijn niet op Europese markt wegens zorgen om bijwerkingen'

Eerste alzheimermedicijn niet op Europese markt wegens zorgen om bijwerkingen
Het medicijn lecanemab wordt niet toegelaten op de Europese markt als geneesmiddel tegen alzheimer. Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) vindt de voordelen van het geneesmiddel niet opwegen tegen de bijwerkingen. Het medicijn werd vorig jaar wel goedgekeurd in de Verenigde Staten.

'Basishygiëne bij verloskundigenpraktijken niet altijd op orde'

Basishygiëne bij verloskundigenpraktijken niet altijd op orde
De basishygiëne bij verloskundigenpraktijken is niet altijd op orde, constateert toezichthouder IGJ in een rapport. Volgens de inspectie is verbetering nodig in de handhygiëne, persoonlijke hygiëne en het schoonmaken van hulpmiddelen.

'Bijna 40 miljoen mensen leven met hiv, toename in Oost-Europa en Afrika'

Bijna 40 miljoen mensen leven met hiv, toename in Oost-Europa en Afrika
Bijna 40 miljoen mensen leven met hiv. In de meeste delen van de wereld neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Maar in Oost-Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika blijft het aantal infecties toenemen, blijkt maandag uit cijfers van de VN.

'Diemen gaat condooms uitdelen om toename soa's onder jongeren tegen te gaan'

Diemen gaat condooms uitdelen om toename soa's onder jongeren tegen te gaan
De gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners, meldt persbureau ANP. De condooms worden in 2025 en 2026 uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

'Smeerpaal is in opmars: al meer dan driehonderd punten met zonnebrandcrème'

Smeerpaal is in opmars: al meer dan driehonderd punten met zonnebrandcrème
De zonnebrandpaal is in opmars. Op steeds meer locaties in Nederland staan automaten waarbij mensen gratis zonnebrandcrème kunnen 'tappen'. Er staan nu driehonderd van deze palen langs de kust, op festivals, in recreatiegebieden en in stadsparken.