'Eenzaamheid: 'Kan net zo schadelijk zijn als 15 sigaretten op een dag''

Eenzaamheid: 'Kan net zo schadelijk zijn als 15 sigaretten op een dag'
Door de coronacrisis is alleen zijn voor veel mensen voorlopig het nieuwe normaal geworden. Eenzaamheid ligt dan al snel op de loer. Maar is het altijd slecht om je eenzaam te voelen?

'Onderzoek: Bestralingsboost verkleint kans op terugkeer prostaatkanker'

Onderzoek: Bestralingsboost verkleint kans op terugkeer prostaatkanker
Een extra bestralingsboost voor prostaatkankerpatiƫnten verkleint de kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt. Dat blijkt uit de FLAME-trial, een groot onderzoek van het UMC Utrecht, het Antoni van Leeuwenhoek, UZ Leuven en het Radboudumc, dat onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

'Wat moet ik doen als ik voor het eerst een epileptische aanval heb gehad?'

Wat moet ik doen als ik voor het eerst een epileptische aanval heb gehad?
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat moet ik doen als ik voor het eerst een epileptische aanval heb gehad?

'Online therapie volgen: is het een blijvertje?'

Online therapie volgen: is het een blijvertje?
De ggz kampt in veel regio's met een te hoge werkdruk en lange wachttijden. De oplossing lijkt te liggen in de ontwikkeling van online zorgmodules (eHealth) en online therapie via beeldbellen. Ondanks de voordelen van digitalisering zijn gz-psychologen toch nog terughoudend; vooral de complexere psychiatrie blijkt moeilijk met alleen beeldbellen.

''Je 'verliest' niet van kanker, ervan genezen is pure mazzel''

'Je 'verliest' niet van kanker, ervan genezen is pure mazzel'
Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, beantwoordt iedere week een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: moet ik blijven vechten tegen kanker? En hoe doe ik dat?

'Last van sleur en verveling? 'Ertegen vechten is nog stressvoller''

Last van sleur en verveling? 'Ertegen vechten is nog stressvoller'
Beginnen al je thuiswerkdagen zo onderhand op elkaar te lijken en slaat de sleur toe? Dat hoeft niet iets negatiefs te zijn: die alledaagse routines hebben een functie.