'Diagnose pcos? 'Evolutionair heeft dit syndroom voordelen''

Diagnose pcos? 'Evolutionair heeft dit syndroom voordelen'
Acne, overbeharing door te veel testosteron, een onregelmatige cyclus en dus uitblijvende eisprong, overgewicht door insulineresistentie, meer eiblaasjes in de eierstokken: wie twee van deze symptomen kan aftikken, heeft waarschijnlijk pcos (Polycysteus Ovarium Syndroom). En hoe meer je er over weet, hoe minder eng dat klinkt.

''Waarom stelt de doktersassistent zoveel vragen?''

'Waarom stelt de doktersassistent zoveel vragen?'
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: waarom stelt de doktersassistent altijd zoveel vragen wanneer ik een afspraak wil maken voor het spreekuur?

'Niks meer kunnen proeven, toch lekker eten'

Niks meer kunnen proeven, toch lekker eten
Het staat op de symptomenlijst van COVID-19: het verlies van het geur- en of smaakvermogen. Naar schatting 30 tot 90 procent van de patiënten kan op een zeker moment vrijwel niks meer proeven. Hoe je dan toch geniet van eten? We vragen het Joke Boon, anosmiepatiënt en culinair journalist. "Gebruik sterke smaken als peper en munt."

'Moeten we stoppen met het gebruik van pannen met PFAS?'

Moeten we stoppen met het gebruik van pannen met PFAS?
PFAS - de milieuvervuilende stoffen waardoor de bouw stilgelegd moest worden - worden gebruikt bij de productie van pannen met een anti-aanbaklaag. Zijn hier gezondheidsrisico's aan verbonden en zo ja: moeten we dan stoppen met het kopen en gebruiken van deze pannen?

'De zomer voorbij: drie tips om te minderen met alcohol'

De zomer voorbij: drie tips om te minderen met alcohol
De zon laat zich steeds minder vaak zien en voor je het weet is het terrasseizoen afgelopen. En minder terrasjes betekent vaak ook minder alcoholische versnaperingen. Maar wat als dat voor jou niet zo is en je tóch liever zou willen minderen met alcohol? NU.nl vraagt een expert om tips.

'Waarom het HPV-vaccin ook op oudere leeftijd nog kan werken'

Waarom het HPV-vaccin ook op oudere leeftijd nog kan werken
Wanneer meisjes dertien jaar oud zijn, krijgen ze een oproep om zich gratis te laten vaccineren tegen het Humaan Papillomavirus (HPV), dat onder meer baarmoederhalskanker veroorzaakt. Maar het vaccin kan ook op oudere leeftijd nog werken, zelfs als vrouwen al besmet zijn met het virus. Ruud Bekkers, gynaecoloog-oncoloog in het Catharina Ziekenhuis en hoogleraar preventie gynaecologische kanker, legt uit waarom.