'Door weinig kennis tot 3 weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt'

Door weinig kennis tot 3 weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt
Mensen die direct contact hebben gehad met iemand die positief op het apenpokkenvirus is getest of bij diegene in de buurt zijn geweest, krijgen van GGD's het advies om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het RIVM, omdat er veel onduidelijkheid over het virus is.

'De NIPT screent de foetus, maar kan ook kanker bij de moeder opsporen'

De NIPT screent de foetus, maar kan ook kanker bij de moeder opsporen
De 'niet-invasieve prenatale test' (NIPT) is bedoeld als screeningstest om het down-, edwards- of patausyndroom op te sporen bij ongeboren baby's. Daar kunnen ook andere dingen uitkomen, zoals een verdenking van kanker bij de vrouw. Hoe zit dat?

'Meldplicht apenpokken in Nederland, WHO meldt 92 gevallen wereldwijd'

Meldplicht apenpokken in Nederland, WHO meldt 92 gevallen wereldwijd
Als een arts vermoedt dat iemand de apenpokken heeft, moet die dat melden aan het RIVM. Dat schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zaterdag wereldwijd 92 besmettingen geregistreerd.

'Vijf vragen over de apenpokken, die nu ook in Europa opduiken'

Vijf vragen over de apenpokken, die nu ook in Europa opduiken
Sinds begin mei hebben zeker tientallen mensen in Europa de apenpokken gekregen. In Nederland werd vrijdag de eerste besmetting met het apenpokkenvirus vastgesteld. Wat is het voor virus? En moeten we ons zorgen maken? Vijf vragen over het apenpokkenvirus.

'Apenpokken vastgesteld in België, virus duikt steeds vaker op in Europa'

Apenpokken vastgesteld in België, virus duikt steeds vaker op in Europa
In België is een eerste besmetting met het apenpokkenvirus vastgesteld, meldde het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen donderdagavond. Het in Europa uiterst zeldzame virus duikt sinds kort steeds vaker op ons continent op. In Nederland zijn nog geen besmettingen vastgesteld.

'Meer dan de helft van de vrouwen in de overgang ondervindt hinder op het werk'

Meer dan de helft van de vrouwen in de overgang ondervindt hinder op het werk
Van alle vrouwen die in de overgang zijn, heeft iets meer dan de helft daar op het werk last van. Klachten die kunnen voorkomen zijn pijn, vermoeidheid, minder goed kunnen concentreren en opvliegers. Bij een klein percentage van de vrouwen zijn de klachten zo erg dat ze zich ziek melden. Dat melden het CBS en TNO op basis van een vervolgmeting van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA).